Keresztyén családi viszonyok

Szerző: 

Címke: 

Oldalszám: 

25

Év: 

1996

Kiadó: 

A legtöbben vágyunk arra, hogy jól kiegyensúlyozott életet éljünk. Ezért fontos megérteni, hogy minden ember élete két síkban – vízszintesen és függőlegesen létezik. A vízszintes síkban egymáshoz viszonyulunk. A függőleges síkban Istenhez. Ez a két sík egy szilárd, közponi tengelyen fekszik.

Gyakran tapasztaljuk, hogy a vízszinets sík kiesett az egyensúlyából, pl. vitáztunk egy barátunkkal, és akkor arra törekszünk, hogy életünknek e síkját kijavítsuk. Kiegyensúlyozatlannak találjuk magunkat – és ezért igyekszünk az egymással való kapcsolataink átszervezésére és rendezésére, hogy helyreállítsuk az egyensúlyt. Mi valójában folyamatosan arra törekszünk, hogy az életünket ismét egyensúlyba hozzuk. A nehézség abban rejlik, hogy amint az egyik probléma megoldódik, két másik jelenik meg. Lehetetlennek tűnik, hogy mindekivel megtartsuk a jó kapcsolatot.

Például lehet, hogy a munkahelyünkön remekül mennek a dolgok, míg otthon szánalmas a helyzet. Ezért azon munkálkodunk, hogy rendbehozzuk az otthoni helyzetet és elsímítjuk a dolgokat, mire a munkahelyünkön kezd minden rosszra fordulni. Állandó harcban vagyunk, hogy elérjük és megtartsuk ezt a vízszintes egyensúlyt. Valójában a jól kiegyensúlyozott élet titka nem a vízszintes sík javításában rejlik. A válasz életünk függőleges síkjának a rendbehozása. Az Istennel való helyes kapcsolat befolyásolja az összes többi kapcsolatunkat, és ezért életünk vízszintes síkját és egyensúlyba hozza. Jézus azt mondta: „keressétek először Istennek országát, és az ő igazságát, és ezek mind megadatnak néktek.“(Máté 6:33) A pszichológia gyengesége, hogy a pszichológus - aki ugyan arra törekszik, hogy az emberi kapcsolatokat érintő problémáid megoldásában segítsen, - gyakran csak a tünetekkel foglalkozik. Pedig a probléma lényege az Istennel való kapcsolatban van, és amíg ez nincs rendben, semmi sincs rendben.

Isten Igéjéhez fordulva azt látjuk, hogy Istennel való megfelelő kapcsolaunkoz teljes mértékben, teljes szívvel oda kell szánnunk magunkat Jézus Krisztusnak, mint Urunkak és Megváltónknak. A Bibliából azt is látjuk, hogy az egymással való megfelelő viszony megvalósításához engedelmeskednünk kell az Isten által megadott elveknek. A Biblia azokra a sajátos, Isten által adott elvekre, szabályokra tanít bennünket, amelyek szeretet és harmóniát hozhatnak a családba. A kolosséi levél 3. és az efézusi levél 6. részénk e rövid tanulmánya azon fontos elvekre összpontosít, amelyek megerősítik a családi kapcsolatokat, és segítség kíván lenni azok gyakorlati megvalósításához. Bátorítson ez a könyvecske Isten Igéjének további, mélyebb tanulmányozására, amelyben Isten parancsolatai és rendeletei, valamint számos áldásának igérete található.

Még nincs értékelve