Karizma vagy karizmánia

Szerző: 

Címke: 

Oldalszám: 

95

Év: 

1983

Kiadó: 

Lehet, hogy meglepő, de ma már meg vagyok győződve arról, hogy sok gyülekezet halott ortodoxiáját növekedésre válthatnák a Szentléleknek a Krisztus testén belül működő ajándékai. Nem a Szentírástól idegen túlzásokra van szükség, amit gyermekként megfigyeltem, hanem a Szentíráshoz való eltökélt igazodásra, amelyben Isten igéje szolgál hitünk és gyakorlatunk végső tekintélyéül.

Kutatni kezdtem a Szentírást, hogy mind a Szentlélek, mind az egyházban végzett munkája felől egészséges látásom legyen. Meg voltam róla győződve, hogy lennie kell valamilyen kiegyensúlyozott álláspontnak a tapasztalatot túlhangsúlyozó pünkösdiek és a fundamentalisták között, akik miközben a helyes gyakorlatra törekszenek, nagyon sokszor az élettelen gyakorlathoz jutnak el. Kutatásom eredményei alkotják e könyv részét. Azért imádkozom, hogy Isten használja fel arra, hogy a Lélekkel betöltött élet teljességéhez vezessen.

A karizma Isten Lelkének csodálatos, természetes kenete az ember életében, amely által képes elvégezni Isten munkáját. Úgy tűnik, hogy Isten Lelkének e különleges dinamizmusa teszi alkalmassá az embert arra, hogy Isten dicsőségének és szeretetének sugárzása láthatóvá váljék rajta.

A karizmánia a test erőlködése, amellyel a karizmát akarja utánozni. Valamiféle erőfeszítés a Lélek munkájának végzésére a test erői vagy képességei alapján – az ember régi, önző természetéből fakadóan.

Szellemi erőbedobás, amely az inspirációt az izzadsággal helyettesíti. Az emberi géniusz, energia és trükkök használata az isteni bölcsesség és képesség helyett és a legkülönfélébb formákban megmutatkozhat, mint pl. tervezési és stratégiai megbeszélésekben, gyülekezetnövelési programok kiagyalásában, a gyülekezeti költségvetéshez pénzalap teremtésében vagy a vasárnap délelőtti igehirdetést félbeszakító nyelvek vad és rendszertelen kitöréseiben. Aminek nincs egészséges bibliai alapja és amiben nincs meg az a bizalom a Szentlélek iránt, hogy emberi mesterkedéstől és képességtől függetlenül is el tudja érni céljait a gyülekezetben, az mind a testből fakad.

Még nincs értékelve